FORUM KLASOWE 2 E

forum klasowe

Ogłoszenie

je¶li nie jeste¶ zalogowany to raczej nie wejdziesz na forum ... a przynjamniej tak nam sie wydaje :]

• Index
  •  » Jêzyk Polski
  •  » Interpretracja wierszu "Przypomnienie dawnej mi³o¶ci" F.Karpiñski

#1 2007-09-12 16:32:56

wasili zajcew

Moderator

478114
Punktów :   

Interpretracja wierszu "Przypomnienie dawnej mi³o¶ci" F.Karpiñski

Dzie³o Franciszka Karpiñskiego ukazuje mi³o¶æ podmiotu lirycznego do Justyny. Narrator opowiada pokrótce przebieg spotkañ z ukochan±, mówi:

„Oczy w oczy patrzy³y,
Rêka rêkê ¶ciska³a,
Usta nam siê z³±czy³y,
Dusza z dusz± gada³a”,

oddaje w ten sposób charakter ich mi³o¶ci, która nie ogranicza siê tylko do rozmowy na ulubione tematy. Kochankowie wymieniaj± poca³unki i u¶ciski, s± ze sob± blisko a ich uczucie to doznanie nie tylko cielesne, ale równie¿ psychiczne – obydwoje musz± siê bardzo dobrze rozumieæ. Jednak¿e kiedy nie mog± ju¿ byæ razem, podmiot liryczny poddaje siê biernie losowi o którym mówi „gniewny” i to w³a¶nie jego obwinia o koniec ich zwi±zku.
Istotn± rolê odgrywa tu równie¿ natura, która wspó³gra z uczuciami i po³o¿eniem kochanków. Zakochani spotykaj± siê w lesie, pod jaworem, który staje siê pewnego rodzaju symbolem ich mi³o¶ci. To na jego korze obydwoje znacz± swoje imiona. Niemniej jednak gdy musz± siê rozstaæ, odzwierciedla siê to równie¿ w naturze: las zarasta, a znaki na ich drzewie zostaj± wyciête przez pasterza. Narrator cierpi z tego powodu, têskni za Justyn±, ale jest pasywny i nie walczy o ni±.
Karpiñski, opisuj±c mi³o¶æ dwojga ludzi, pos³u¿y³ siê sielank±, jednym z charakterystycznych utworów o¶wiecenia. Zobrazowa³ uczucie do Justyny poprzez prosty aczkolwiek pe³en emocji monolog liryczny, w którym zza prostych zdañ wy³ania siê uczucie pe³ne czu³o¶ci i oddania. Utwór charakteryzuje siê regularna budow± stroficzn±, w którym ka¿dy wiersz ma 7 g³osek, brak w nim wyszukanych ¶rodków stylistycznych – autor ogranicza siê do epitetów („s³odkie wieczory”, „pasterz niebaczny”), wykrzyknieñ, rymów koñcowych przeplatanych, stosuje równie¿ apostrofy do nieobecnej Justyny. Ca³e dzie³o utrzymane jest w nastroju sentymentalnym, spokojnym oraz nawi±zuje do twórczo¶ci ludowej na co wskazuje równie¿ tytu³ – pie¶ñ pasterska.

Edit

Wasil u¿ywaj opcji - Edytuj, nie rób przys³owiowego +1, czyli nabijania postów.

Tylko nie zrzynaæ jak leci troche, pozmieniaæ bo bêdzie przypa³!!!!!!!

#2 2007-09-12 17:26:42

Kefir

Starszy Murzyn

Punktów :   

Re: Interpretracja wierszu "Przypomnienie dawnej mi³o¶ci" F.Karpiñski

ej a z czego to bra³e¶ z ¶ci±gi?

#3 2007-09-12 19:48:07

wasili zajcew

Moderator

478114
Punktów :   

Re: Interpretracja wierszu "Przypomnienie dawnej mi³o¶ci" F.Karpiñski